Бизнесът очаква нов ръст на цените на тока най-късно до средата на месеца

Предприемачи замразят плановете си за големи ремонти и други инвестиции
59
Бизнесът очаква нов ръст на цените на тока най-късно до средата на месеца
Снимка: Pixabay

Бизнесът очаква нов бум в поскъпването на тока най-късно от средата на месеца, съобщи „Монитор“. Това кара немалко от предприемачите да замразят плановете си за големи ремонти и други инвестиции.

Според Румен Радев, зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), логично е да се очаква нарастване на цените, защото все още много от промишлените фирми не са започнали интензивно да работят след празниците и основно подготвят мощностите си.

Още по темата

Основната причина е по-малкото потребление на електроенергия у нас и в района, поясни той.

За компенсациите за бизнеса за скъпия ток Радев припомни, че те са били по 110 лв. за мегаватчас. „За декември се очаква да са 128,98 лв./мВтч, които ще се получат през януари, а за някои това може да стане и по-късно. Всяка помощ е добре дошла. При прекалено високи цени на енергоизточниците винаги има риск от фалит на предприятия. Да припомним, че през декември в пикови часове стойността за мегаватчас надхвърляше 1000 лв. Рискът е голям и при малките, и при по-крупните производители, защото сметките за ток скачат в пъти“, каза още той.

За първите дни на текущата седмица България е с най-ниски цени на електроенергия на свободния пазар в сегмента „Ден напред“, сочат данните от сайта на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) и сайта energylive. За вчера изтъргуваната в неделя цена в сегмента бе 365,46 лв. за мегаватчас (186,86 евро), а за днес тя е 337,69 лв. (172,66 евро) или по-ниска със 7,6 на сто от цената за понеделник

За понеделник и вторник заедно с Румъния сме единствените от 18-те пазара, отчитани от energylive с цени под 200 евро за мегаватчас. За днес в северната ни съседка токът в сегмента ще струва 174,10 евро/мВтч. Най-високата цена вчера за днес бе изтъргувана в Швейцария - 259,49 евро/мВтч. На Балканите най-скъп промишлен ток за 250,26 евро/мВтч ще ползват във вторник в съседна Сърбия.

От началото на януари стойностите за ден напред у нас са далеч от рекордите, постигнати преди Коледа. За 22 декември средната цена скочи до невижданите досега 824,55 лв./мВтч, като за пиковата енергия тя стигна средно ниво от 938,59 лв. За последния месец от миналата година средната цена на базовата енергия в сегмента е 413,47 лв./мВтч, или с 3,73 пъти по-висока от същия месец на 2020 г., когато е била 110,95 лв. За няколко работни дни преди Рождество пък разликата е над 5 пъти. За същия период на по-миналата година средната цена на базовата енергия е била 136,22 лв./мВтч, а през 2021 г. 691,41 лв./мВтч.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: токбизнес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
МВР Да работи преди 2 години
ГД БОП и МВР да арестуват спекулантите ограбващи БЪлгария с цените на тока.Вече бе обявено че от бюджета само за три месеца ще бъдат ограбени 2- 3 МИЛИАРДА живи лева за компенсиране на Ограбването през цените на тока..Да се докладва по медиите кой поименно ограбва БЪлгарския народ чрез спекулации с цените на тока . МВР да докладва има ли реално производство на ток от фотоволтаиците или свтава върпос за НАГЛО престъпно ограбване на народа на БЪлгария.
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента 1 МW за битови потребители излиза средно 270 лв. Миналата година когато бизнеса плащаше 40/50 или 60 лева за MW, цената за нас пак е била 270 лв. При едно просто сравнение всеки може да разбере, че май нещата за бизнеса не са толкова зле.От 2 седмици имаме средна цена на промишления ток 340 лв. , държавата им дава едни 30 % и какво излиза пак битовите потребители плащат доста повече от ............
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е няма такава наглост, червените крадци-индустриалци заграбиха всичко, но понеже са хипер некадърни, държавата сега ще ги субсидира а тази субсидия само до преди 2 седмици беше 2 милиарда, сега вече ще надмине 4 МИЛИАРДА, но вече не съобщават сумата, защото това си е БРУТАЛЕН ГРАБЕЖ. В същото време обикновените хора изнемогват.
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За поскъпването "Основната причина е по-малкото потребление на електроенергия у нас и в района, поясни той." - т.е. търсенето намалено. ..............................................Друг икономист каза, че стоките поскъпват заради повишено търсене....................................Съществува ли производствена цена?.................................Иван Иванов от КЕВР пък каза, че скъпата ел, енергия е наложена от ЕС , ЕК....................и.т.н.
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не важожно, че цените поскъпват и кризата е огромна. Важно е че Киро направи корупцията нулева и ние единствени в света нямаме корупция. Това е големият успех :)))
42
5
 
4
 
! Отговори
Ханонимен преди 2 години
На червените *** все Бойко им е виновен. При Герб цените бяха ниски а пък ушким най - корумпирани, а при харвардските красавци цените високи??? Ама мисленето не ви е силна страна ...
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕВРОПА НИ СПРЯ АЕЦ-1234,СЕГА 6 ПО4НАТ ДА НИ ПРОДАВАТ ТЕХНИЯ ТОК,САМО 4Е 8 ПАТИ ПО СКАП ,ТАКА ЩЕ БЪДЕ ДОКАТО НИ УПРАВЛЯВАТ ДУПЕДАВЦИ,И СИ ПОЛУ4АВАТ % ЗА ВСЯКА СДЕЛКА КОЯТО Е ЗА СМЕТКА НА ХОРАТА,САМО ЕДНО НЕ МИ Е ЯСНО,СЛЕД ТОЛКОВА ВЕ4Е ВИДИМИ ДАЛАЛЕВИ ЗАЩО НЯМАМЕ ВЕ4Е ОСЪДЕНИ УПРАВНИЦИ,
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И на фона на всичко това излиза бабето от Европейската банка и нагло и безочливо Ви заявява че инфлацията била преходна ,разбрахте ли сега къде сме се запътили.Народа трябва да излезе на улиците и да разкара нашите продажни политици и да се направи Референдум за еврото.Не ни трябва да ходим в Еврозоната където ще ни държат на каишка,и сега сме с евро,но ако то се провали може да се закачим за долара или каквото си изберем друга валута .Стив Ханке го каза ясно -политиците ни само чакат заповеди
39
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 12 години ГЕРБ откраднаха милиарди. Сега просто плащане цената на откраднатото. Преди народът да ги изхвърли от властта, обаче си сложиха Гешев за да им пази гърба.
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено - енергопазарът също е бизнес и е отворен към ЕС. Какво рИвете, нали икате евроинтеграция?!
37
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мафията ГЕРБ-ДПС ще саботира Държавата до последно.Те вдигат цените. Техни хора са и в КЕВР и в ЕРП-тата и в хлебопроизводство. Те държат и борсите на едро.
36
4
 
7
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Тия кво реват ве!Скъп или евтин ток дават по 1000 лева заплати!Няма такива нагляри!
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакайте да видите комунистите в германия като затворят трите аеца по плана на меркел...
34
5
 
6
 
! Отговори
Исторически парк преди 2 години
При Радев България има най-ниския ток в Европа! Сърбите плащат двойно повече,ама гербавите *** тролят без да четат статиите!
33
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питайте Радеф?Той е по самолетите!
32
3
 
11
 
! Отговори
МП преди 2 години
Зелената сделка се оказа освен зелена ами и незряла. Единствената енергия която пази природата е ядрената стига да не се допускат аварии.Друг изход няма.Да не чакаме повече а да достроим Белене .Платили дме си два реактора но ще са нужни поне още два.
31
2
 
4
 
! Отговори
Скруч преди 2 години
Така е в ; Клуба на богатите ; .Не е за бедни .
30
2
 
11
 
! Отговори
До Мистик преди 2 години
Баш тоя с едната книга либеразирира пазара на ток, то желание на Европа, ай стига дрънкал глупости, че ще му ядем попарата още бая време
29
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дистянционното обучение е бъдещето безсмисленото дремане в даскало отива в минялото
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тока не трябва да е на свободен пазар.

Спонсорирани публикации